Omega 3
Omega 3 yağ asitleri, beslenme ile alınması gereken çoklu doymamış yağ ailesidir. Ayrıca n-3 veya ω-3 yağ asitleri olarak da adlandırılır. Sağlık için ihtiyaç duyulan gerekli yağ asitleri olarak bilinirler. Ancak vücut diğer bazı yağlar gibi omega 3 yağ asitlerini kendisi üretemez. Çoklu doymamış kısım, yağ asitlerinin kimyasal yapılarında çift bağlaraa sahip olduğu anlamına gelir. Omega 6 yağ asitleri bir diğer çoklu doymamış yağ türüdür. Omega isimlendirme kuralı, yağ asidi molekülü üzerindeki çift bağın yerleştirilmesi ile ilgilidir. Omega-3'ler, omega ucundan 3 adet karbon atomu yerleştirilen ilk çift bağa sahiptir. Kısaca omega-3 yağ asitleri vücudunuzun ihtiyacı olan, ancak kendi başına üretemediği çoklu doymamış yağlardır. Bu nedenle esansiyel yağ asitleri olarak sınıflandırılırlar.
EPA, 20 karbonlu bir omega-3 yağ asididir. Esas olarak yağlı balıklar, deniz ürünleri ve balık yağında bulunur. Bu yağ asidi birçok temel fonksiyona sahiptir. En önemlisi, eikozanoidler olarak adlandırılan sinyal molekülleri oluşturmak için kullanılır. Bu, enflamasyonların azalmasına neden olabilir. EPA'nın mental durumlara, özellikle depresyona karşı etkili olduğu bulunmuştur.
- DHA (Dokozahekzaenoik Asit)
DHA, 22 karbonlu bir omega-3 yağ asididir. Esas olarak yağlı balıklar, deniz ürünleri, balık yağı ve alglerde bulunur. DHA'nın ana rolü, hücre zarlarında, özellikle de beyin ve gözlerdeki sinir hücrelerinde yapısal bir bileşen olarak hizmet etmektir. Beyindeki çoklu doymamış yağların yaklaşık % 40'ını DHA oluşturur. Hamilelik ve emzirme döneminde DHA çok önemlidir. Sinir sisteminin gelişimi esnasında alınması elzem olan en iyi omega 3 türü DHA’dır. Anne sütü önemli miktarda DHA içerir.